Användbara snabbkommandon

Du som är van att arbeta med datorer, känner troligen redan till dessa snabbkommandon. Att använda kortkommandon för de vanligaste sakerna du gör med datorn kommer spara dig mycket tid och ge dig ett bättre flyt när du skriver och arbetar.

Generella Snabbkommandon

• Ctrl + C = Kopiera markerad text/objekt (ex bild, fil)
  • Ctrl + X = Klipp ut markerad text/objekt (ex bild, fil)
  • Ctrl + V = Klistra in texten/objektet
  • Ctrl + A = Markera all text i ett textfält
  • Ctrl + B = Fetstila markerad text
  • Ctrl + I = Kursivera markerad text
  • Ctrl + Z = Ångra sista åtgärden
  • Ctrl + Y = Upprepa senaste åtgärden
  • Ctrl + R = Ladda om/uppdatera sidan (Firefox)
  • F5 = Ladda om/uppdatera sidan (Internet Explorer)
  • Alt + Tab = Växla mellan aktiva program
  • Ctrl + (Plus- eller minus-tecken) = Öka eller minska textstorleken
  • Ctrl + P = Öppna utskriftsdialogen för att skriva ut
  • Ctrl + Pil (pil vänster/pil höger) = Flytta markören ett ord i taget.
  • Ctrl + Pil + Shift = Markera texten med markören ett ord i taget.

Fördelar med kortkommandon

Fördelarna med att använda kortkommandon är flera:

• Tidsbesparning: man sparar tid då man inte behöver flytta händerna från tangentbordet till musen.
  • Ergonomi: genom att slippa beroendet av musen undviks besvär i fingrar, handled, arm, axlar, nacke och rygg.
  • Effektivitet: att använda kortkommandon är oftast betydligt enklare än att klicka sig runt i menyer.

Denna artikel har visats 4910 gånger.